Navigácia

Navigácia

    • PRIVÍTANIE PRVÁČIKOV

      PRIVÍTANIE PRVÁČIKOV

      Ulica je plná detí,

      do školičky každé letí.

      V rúčkach kvietky, v očiach strach,

      otázočky na perách:

      Naučím sa čítať dnes?

      Budem mať čas chlebík zjesť?

      S kým v lavici budem sedieť?

      A či budem všetko vedieť?

      Aká bude učiteľka?

      A či trieda bude veľká?

      Odpovede na otázky,

      v našej škole nájde každý.

      Tak len smelo vykroč vpred,

      krajších zážitkov na svete niet.

    • SKVELÉ LETO SO STROMOM ŽIVOTA

      SKVELÉ LETO SO STROMOM ŽIVOTA

      Prázdniny sa už skončili a my sme sa vrátili oddýchnutí do školských lavíc. To, že sa naši žiaci nenudia ani počas prázdnin, nám ukázali návštevou metropoly východu – Košíc, počas ktorej sa nielen zabávali, ale aj vzdelávali. V rámci grantu Skvelé leto so Stromom života naši žiaci z Klubu Horehronček navštívili mesto Košice, kde obdivovali nielen krásy botanickej záhrady, ale i pešiu zónu mesta. Toto podujatie bolo podporené z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou, ktorej administratívu preberá NIVAM  - Národný inštitút vzdelávania a mládeže a realizuje občianske združenie Strom života.

    • SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2023/2024

      Riaditeľstvo Základnej školy v Šumiaci oznamuje všetkým rodičom a žiakom, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 bude v pondelok 4.9.2023 o 8:30 hod. na amfiteátri, v prípade nepriaznivého počasia v škole. O 8:00 hod. bude v gréckokatolíckom kostole v Šumiaci slávnostný akatist na začiatok školského roka .

    • LETNÉ PRÁZDNINY 

      DVA MESIACE BEZ BUDÍKA, BEZ ZVONČEKA, BEZ ÚLOH...

      Od 1.7. 2023 do 3.9.2023 sú letné prázdniny. Školský rok začne v pondelok 4.9.2023.

      Všetkým žiakom prajeme krásne prázdniny plné radosti, veselých zážitkov a objavných výletov.

      Rodičom zase pekné leto a veľa trpezlivosti. 

      Pedagógom a zamestnancom želáme zaslúžený a príjemný oddych počas letnej dovolenky a  načerpanie síl do nového školského roka.   . 

       

       

    • 80. VÝROČIE VYUČOVANIA V BUDOVE ZŠ

      80. VÝROČIE VYUČOVANIA V BUDOVE ZŠ

      "Ak sa chce stať človek človekom, musí sa vzdelávať." 

      - povedal raz český pedagóg a jazykovedec Ján Amos Komenský. Škola je to správne miesto, ktoré človeka usmerňuje do budúcnosti. Ponúka mu veľa možností, poskytuje vzdelanie, nadväzujú sa nové kamarátstva.

      Milá naša škola,

      čas nezastaviteľne beží. Pred osemdesiatimi rokmi sa prvýkrát otvorili tvoje brány, zaznelo prvé oficiálne zvonenie a pod svoje krídla si pustila prvých žiakov. Počas týchto 80-tich rokov sa ich tu vystriedalo mnoho.

      Každý rok prídu noví a noví žiaci, ale zároveň tí, ktorí deväť rokov drali tvoje lavice, odchádzajú. Nezastaviteľný kolobeh života. Tvoje steny veľa toho počuli a videli. Osemdesiat rokov v živote školy – v tejto jedinej vete je ukryté nespočetné množstvo životných príbehov, udalostí, zážitkov a spomienok, detského smiechu i veselého džavotu. Pomáhaš vychovávať mladých, úspešných ľudí, ktorí ťa nosia vo svojich spomienkach a nikdy na teba nezabudnú. Veríme, že aj v ďalších rokoch budeš šíriteľom vzdelania, vychovávateľom osobností, podporovateľom ľudskosti a ochrancom žiakov, učiteľov i všetkých zamestnancov.

      Krásne 80. výročie!

    • MDD

      MDD

      O hraní sa často hovorí tak, ako keby bolo odpočinkom od vážneho učenia. No pre deti je hranie vážne učenie. Hranie je naozaj prácou detstva. - (Fred Rogers)

      Každé dieťa je jedinečné a v každom jednom sa ukrýva potenciál urobiť svet trochu lepším miestom.

      Deti sú našou budúcnosťou. Súčasne nám však pripomínajú minulosť, na ktorú sme už takmer zabudli. Obdivujeme ich úprimnú radosť a smejeme sa na ich hrách. My sme si hrami a rôznymi aktivitami tiež pripomenuli Medzinárodný deň detí, aby sme si aj my, dospelí, spolu s našimi deťmi pripomenuli krásne detské časy a vrátili sa späť v spomienkach.

       

    • ČÍTAJME SI 2023

      ČÍTAJME SI 2023

      .„Čítanie sú otvorené dvere do čarovného sveta.“ (Francois Mauriac)

       

      Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti v každom veku, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, pomáha pri rozvoji reči i slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, poskytuje možnosť v ohraničenom čase na stotožnenie sa s postavami, ponúka chvíle intimity, ale aj podnety na množstvo informácií, inšpirácií či vedomostí. Čítanie tiež posilňuje sebavedomie, pretože podvedome ním zosilňujeme silu argumentu a schopnosť presadiť sa. Preto čítame, aby sa z nás stali osobnosti plné plánov, inšpirácií, úspechu a vedomostí.

       

       

       

       

    • 200 TON Z LESA VON

      200 TON Z LESA VON

      „200 ton z lesa von“ – tak znela výzva, ktorá bola zameraná na vzbudenie záujmu o čistotu životného prostredia vo svojom okolí a zodpovednosť za jeho stav. Tento cieľ mal byť dosiahnutý zapojením čo najväčšieho počtu základných a stredných škôl do očisty lesa. Les má byť zdrojom pozitívnych zážitkov, pokoja a oddychu, zdravia a krásy. Školy organizovali aktivity v rámci vyučovania technickej výchovy, biológie, občianskej náuky, telesnej výchovy, v rámci krúžkovej činnosti, branných cvičení a podobne. Chceli sme očistiť les od odpadkov, a tým zvýšiť jeho atraktivitu a pozitívne pôsobenie na návštevníkov. S veľkou chuťou sme sa pustili do čistenia lesa i čistín a podarilo sa nám nazbierať slušnú kopu odpadu.

    • DEŇ MATIEK

      DEŇ MATIEK

      Úprimnú vďaku prijmi Pane,

      že MAMA vravieť komu máme.

      Za chvíle Tebou požehnané,

      čo denne s mamou prežívam.

      Úprimnú vďaku prijmi Bože za lásku,

      čo cítiť smiem.

      Že odpustiť vie neposlušnosť,

      a zlé slovko nikdy nepovie.

      Ďakujem Pane za mamu moju a myslím to úprimne,

      veď predsa niet človeka iného, čo by viacej stál pri mne.

       

       

      .

       

    • JAR KLÁRY JARUNKOVEJ

      JAR KLÁRY JARUNKOVEJ

      Narodila sa na Červenej Skale, do školy chodila v Podbrezovej a v Brezne. Po maturite na dievčenskom gymnáziu v Banskej Bystrici študovala filozofiu a slovenčinu na UK v Bratislave. Pôsobila sko učiteľka, novinárka, prozaička i autorka literatúry pre deti a mládež. Za svoju tvorbu získala veľa významných medzinárodných aj domácich ocenení a bola aj nominovaná na Nobelovu cenu za literatúru. Patrí k najprekladanejším slovenským autorom, jej diela sú preložené do vyše 30 jazykov. Jej najznámejšie diela sú Jediná, Tulák, Hrdinský zápisník a mnoho ďalších. Kto je to?

      No predsa naša Klára Jarunková, ktorej pamiatku si každoročne pripomíname súťažou v prednese poézie a prózy. Tento rok bol jubilejný, uplynulo 20 rokov odvtedy, čo bývalá pani riaditeľka Marta Bošeľová, úspešne odštartovala túto krásnu súťaž. Už roky sa na nej zúčastňujú žiaci zo škôl od Telgártu až po Banskú Bystricu a prinášajú nám sem pod Kráľovu hoľu nádhernú ľubozvučnú slovenčinu.

    • DEŇ NARCISOV

      DEŇ NARCISOV

      „Ďakujeme, že vidíte život aj z inej strany.“

      Tak znie slogan, ktorý nás upútal v slovenských uliciach, aby sme nezabudli na Deň narcisov ako verejno-prospešnú zbierku Ligy proti rakovine, ktorá sa konala tento rok už po 27-krát.  20. apríla sme si i my pripli na hruď žltý narcis ako symbol spolupatričnosti so všetkými ľuďmi bojujúcimi so zákernou chorobou a prispeli aspoň maličkou čiastkou na podporu boja proti rakovine.

    • ZÁPIS PRVÁČIKOV

      ZÁPIS PRVÁČIKOV

      Dnes sme v našej škole privítali nových žiačikov - budúcich prváčikov, ktorí k nám prišli s očakávaním, čo ich u nás v škole vlastne čaká. Hneď ako však vošli dnu ich privítali naše milé pani učiteľky s krásnymi aktivitami a z budúcich prváčikov naraz opadol všetok strach. Všetkým sa u nás v škole veľmi páčilo, detičky boli šikovné, zabavili sa a mnohým sa ani nechcelo odísť. Tak budúci prváčikovia, už sa na vás v septembri veľmi tešíme :) 

    • DEŇ VODY

      DEŇ VODY

      Voda – číra, bezfarebná tekutina bez zápachu. Človek si povie, iba čistá voda. A predsa je najvzácnejšia na Zemi. Bez nej by sa nevyvinul život, neexistovali by zvieratá, rastliny a ani my ľudia. Sprevádza nás od narodenia, berieme ju ako samozrejmosť, nevenujeme jej nijakú pozornosť. Ľudia vodu znečisťujú a neuvedomujú si dôsledky svojho konania. Je najvyšší čas to zastaviť a urobiť niečo pre jej záchranu. Preto je 22. marec venovaný Dňu vody, aby sme si uvedomili jej hodnotu. Naši žiaci sa s chuťou pustili do čistenia okolia potokov i lúk, aby tak vyjadrili svoju úctu k vode a celému životnému prostrediu.

    • PYŽAMOVÁ PÁRTY

      PYŽAMOVÁ PÁRTY

      Obdobie pred 40-dňovým pôstom je známe ako obdobie zábav, plesov či karnevalov. Nebolo tomu inak ani u nás. Každoročne si na našej škole organizujeme karneval, kedy si žiaci prinesú svoje kúpené alebo ručne vyrobené masky. Nápaditosti sa medze nekladú, a preto sme sa tento rok rozhodli pre pyžamovú párty. Žiaci si priniesli svoje najlepšie pyžamká a zábava mohla začať. Dosýta sa vytancovali, zabavili i vyrozprávali. Už teraz rozmýšľali nad tým, akou maskou budú budúci rok. Ktovie s akým nápadom prídu? 

    • MAREC - MESIAC KNIHY

      MAREC - MESIAC KNIHY

      Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou.
      Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov všetkých vekových kategórií. A prečo práve v marci? „Marec - mesiac knihy bol prvýkrát v bývalom Československu vyhlásený v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu ako snaha o udržanie a podporenie trvalého záujmu o knihy.“ Do mesiaca knihy patrí aj Týždeň slovenských knižníc, ktorý vyhlásila Slovenská asociácia knižníc v roku 1999 a pravidelne sa organizuje posledný marcový týždeň. Cieľom tejto akcie je pripomenúť, že aj v období informatizácie, moderných informačných technológií a počítačov má kniha svoje opodstatnenie a význam. Kniha, najväčší priateľ človeka.

    • LYŽIARSKY VÝCVIK

      LYŽIARSKY VÝCVIK

      Naši siedmaci a ôsmaci sa v dňoch 23. 1 až 27. 1. zúčastnili lyžiarskeho výcviku v lyžiarskom stredisku Ski Telgárt. Pre mnohých z nich to bolo prvýkrát, čo si obuli lyžiarky, zapli lyže, viezli sa na lyžiarskom vleku. Pod odborným a profesionálnym dohľadom našich pani učiteliek sa však z neskúsených a nesmelých lyžiarikov stali odvážni a súťaživí lyžiari. Po týždennom výcviku každý jeden žiak zlyžoval svah bez väčších problémov. Neskutočná radosť z ich výkonu potešila nielen ich samých, ale aj nás ostatných.

    • BESEDA - POTREBA DOBRÉHO A KVALITNÉHO SPÁNKU

      BESEDA - POTREBA DOBRÉHO A KVALITNÉHO SPÁNKU

      Koľko spánku potrebujú školáci na to, aby boli počas vyučovania čerství a koncentrovaní? A prečo by si mali dávať na prespaté hodiny extra pozor? Deti totiž svoju porciu nerušeného spánku potrebujú ako soľ. V škole na nich čaká množstvo úloh, na ktoré sa potrebujú sústrediť. Spánok je potreba a zvyk, ktorý sa počas detstva stáva základom dobrého prospievania. Oddych podporuje rozvoj dieťaťa, pomáha procesom pozornosti, pamäti a taktiež hrá významnú rolu pri samotnom štúdiu. Ľudia strávia asi tretinu svojho života spánkom. Je to veľké množstvo času? Nepochybne, ale je to dobre strávený čas. Dostatočný odpočinok každú noc je fyziologickou nevyhnutnosťou a základnou zložkou nášho zdravia a pohody. O potrebe a nevyhnutnosti dobrého a pokojného spánku nám prišla porozprávať pani psychologička z RÚVZ v Banskej Bystrici Mgr. Petra Koppová, PhD.

    • ZIMNÉ RADOVÁNKY

      ZIMNÉ RADOVÁNKY

      „Sniežik sa nám chumelí, zima je zimička, polia lúky vybieli, zapadne cestička“ – spieva sa v jednej pesničke. Takto si spievali aj naši žiaci, keď sme sa rozhodli užiť si zimných radovánok. Zobrali sme lopáre, sane, igelitky i rôzne netradičné „sánky“ a poďho na kopec.  V rámci týždňa zimných hier sa žiaci dosýta vysánkovali, vyguľovali i mráz im krásne vyštípal líčka. Krásny čas aj spokojnosť detí naplnili naše očakávania a veríme, že si to čoskoro zopakujeme.

    • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

      HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

      „… lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!“


      Uhádnete autora tohto citátu? Určite áno, lebo len Pavol O. Hviezdoslav hovorí jazykom poézie, ktorý je len jemu vlastný. Bol to autor, ktorý zanechal v literárnom svete nezmazateľnú stopu. Preto si ho pripomíname a vzdávame mu česť  najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti umeleckého prednesu poézie na Slovensku pod názvom Hviezdoslavov Kubín. Aj naši žiaci predniesli krásne básne i prozaické diela, čím reprezentovali nielen seba, svoju triedu, ale najmä svoju lásku k literatúre.

       

    • ŠALIANSKY MAŤKO

      ŠALIANSKY MAŤKO

      Ako to už každoročne býva zvykom, aj tento rok sa naši žiaci zúčastnili súťaže Šaliansky Maťko. Súťažiaci predviedli krásne slovenské povesti, ktoré boli kratšie i dlhšie, jednoduchšie či náročnejšie. Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť a prajeme veľa chuti v čítaní.

    Novinky

    Kontakt

    • Základná škola Šumiac
      Kráľovohoľská 413

    • +421 911363626

    Fotogaléria