Navigácia

Navigácia

    • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

      HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

      „… lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!“


      Uhádnete autora tohto citátu? Určite áno, lebo len Pavol O. Hviezdoslav hovorí jazykom poézie, ktorý je len jemu vlastný. Bol to autor, ktorý zanechal v literárnom svete nezmazateľnú stopu. Preto si ho pripomíname a vzdávame mu česť  najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti umeleckého prednesu poézie na Slovensku pod názvom Hviezdoslavov Kubín. Aj naši žiaci predniesli krásne básne i prozaické diela, čím reprezentovali nielen seba, svoju triedu, ale najmä svoju lásku k literatúre.

       

    • ŠALIANSKY MAŤKO

      ŠALIANSKY MAŤKO

      Ako to už každoročne býva zvykom, aj tento rok sa naši žiaci zúčastnili súťaže Šaliansky Maťko. Súťažiaci predviedli krásne slovenské povesti, ktoré boli kratšie i dlhšie, jednoduchšie či náročnejšie. Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť a prajeme veľa chuti v čítaní.

    • VIANOCE UŽ ODIŠLI

      VIANOCE UŽ ODIŠLI

      Vážení rodičia, milí žiaci,

      čas Vianoc nám ubehol ako čarovná rieka a my sa pomaly ale isto opäť vrátime do školských lavíc. Veríme, že ste si všetci oddýchli a načerpali dostatok síl. Pevne dúfame, že tento rok 2023 bude aspoň taký dobrý ako bol ten predtým,  ak nie aj lepší.  Do nového roka prajeme všetkým veľa úspechov.

      Stretneme sa 9. januára. Tešíme sa:) 

    • VIANOCE

      Ak láska topí ľad, čo pani Zima vyčarila,

      ak dá človek viac ako v sebe skrýva,

      ak vládne všade ticho a počuť len praskať mráz,

      padajúce vločky a v detských očiach je vidieť jas,

      tak prišla doba, keď každý pre každého má pár prívetivých viet,

      to prišli k nám Vianoce a nad ich čaro  nič krajšieho niet.

      Zo srdca prajeme:

      Nech radosť a šťastie vládne u vás doma,

      nech zďaleka obchádza vás nešťastie a smola.

      Nech pohoda vládne za sviatočným stolom,

      nech láska prevláda nad nemilým slovom.

      Do ďalšieho roka zdravia, šťastia, hojnosti,

      aby bol plný lásky, radosti a Božej milosti.

      Krásne vianočné sviatky praje kolektív ZŠ

    • CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY

      Oznamujeme rodičom a žiakom, že vzhľadom na zhoršenú epidemiologickú situáciu vo výskyte respiračných ochorení v Základnej škole v Šumiaci Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici odporúča prerušiť výchovno-vzdelávací proces v termíne od 20.12.2022 do 22.12.2022 nakoľko v našej základnej škole je k 19.12.2022 prekročená hranica chorobnosti respiračných ochorení na 70%. Preto v uvedenom čase vyhlasujeme v našej základnej škokle  chrípkové prázdniny.

      V prevádzke nebude ani školská jedáleň ani školský klub detí. 

      Riadne vyučovanie bude pokračovať po Vianočných prázdninách v pondelok 09.01.2023.

       

    • MIKULÁŠSKE PREKVAPENIE

      MIKULÁŠSKE PREKVAPENIE

      Mikulášku, dobrý strýčku,

      modlím sa ti modlitbičku,

      zlož tú svoju plnú tašku,

      daj nám darov svojich trošku,

      či koníčka medového,

      či koláčka makového,

      veď ty strýčku Mikuláš,

      mnoho dobrých darov máš...

       

      Rozliehalo sa po celej škole v deň svátého Mikuláša a deti radostne očakávali príchod Mikuláša i jeho pomocníkov. Žiaci Mikulášovi zaspievali, zarecitovali, ba sa aj pomodlili. Za to ich Mikuláš odmenil sladkými darčekmi.

    • ČERVENÉ STUŽKY

      ČERVENÉ STUŽKY

      Prvého decembra si každoročne pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Červené stužky sú symbolom a názvom celoslovenskej kampane boja proti AIDS, ktorá sa uskutočňuje pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku a pod odbornou garanciou Ministerstva zdravotníctva SR a viacerých odborných pracovísk na Slovensku a v zahraničí. Jeho symbolom je červená stužka. Pripnutím červenej stužky vyjadrujeme solidaritu s osobami, ktoré infekciou HIV trpia.  Červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS. Červená farba bola vybraná ako symbol krvi a života.

       

    • ZBER BATÉRIÍ

      ZBER BATÉRIÍ

      Náš dlhoročný zberateľ batérií - žiak deviateho ročníka - bol úspešný aj tento rok. S najväčším počtom nazbieraných batérií bol ocenený vecným darčekom. Len tak ďalej :)

    • ZA HRNČIARSKYM KRUHOM

      ZA HRNČIARSKYM KRUHOM

      Štvrtok  (24. 11.) bol pre našich žiakov veľmi zaujímavý. Prišiel k nám do školy pán keramikár, ktorý ukázal našim žiakom ako sa pracuje s hrnčiarskym kruhom. Každý mal možnosť vytvoriť si svoj vlastný výrobok. Akcia bola organizovaná prostredníctvom klubu Horehronček pod vedením pani učiteľky Romanky Baranovej. Práca za hrnčiarskym kruhom dokazuje, že našich žiakov nevedieme len k vedomostiam ako takým, ale aj ku rozvoju manuálnych zručností, ktoré vo svojom ďalšom živote budú určite potrebovať.

    • EURÓPSKY TÝŽDEŇ – BOJ PROTI DROGÁM

      EURÓPSKY TÝŽDEŇ – BOJ PROTI DROGÁM

      Európsky týždeň boja proti drogám pripadá každoročne na tretí novembrový týždeň. Cieľom týchto aktivít je zdôrazniť význam prevencie v boji proti užívaniu drog a zároveň zvýšiť povedomie o legálnych aj nelegálnych drogách. O škodlivosti drog je potrebné mladým ľuďom hovoriť stále, nie len v rámci týždňa boja proti nim. Pretože je to aktuálna téma v spoločnosti, ktorá spolu s nelátkovými závislosťami ovplyvňuje široké spektrum mladých ľudí.

    • ŠKD - AKO IDE ROK

      ŠKD - AKO IDE ROK

      Štyri ročné obdobia

      Každý rok má štyri deti:
      leto, jeseň, zima, jar,
      každučké má inú tvár.
      Štyri ročné obdobia,
      vždy nám radosť urobia.

      Na jar kvitne konvalinka,
      zvončekami stále cinká.
      V lete včielka Bzučuľa,
      nosí medík do úľa.
      Na jeseň si vietor píska,
      mocne fučí na strniská.
      V zime sniežik napadá,
      až je biela záhrada.

      Tak to ide krokom krok,
      dookola každý rok.

      Takto sa naši najmenší žiaci v ŠKD učili o ročných obdobiach. Pani vychovávateľka si pre nich pripravila krásne a zaujímavé aktivity, cez ktoré deti spoznávali ročné obdobia.

    • RIEŠENIE PROBLÉMOVÝCH SITUÁCIÍ

      RIEŠENIE PROBLÉMOVÝCH SITUÁCIÍ

      To, že sa nielen učíme, ale aj veľa rozprávame, je dôkazom záujmu o dieťa, jeho pocity, problémy, nálady, ale aj o úspechy či výhry. Snažíme sa predchádzať rôznym nevhodným situáciám besedami, komunikáciou, porozumením a hlavne pochopením. Za pomoci našej sociálnej pedagogičky sa deti rozprávali o rôznych problémových situáciách, ako sa do nich nedostať a hlavne ako sa im úspešne vyhýbať.

       

    • OKTÓBER - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

      OKTÓBER - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

      Mesiac október je výnimočne zvláštny, pretože v ňom si pripomíname všetkých dedkov a babky, ktorí majú sviatok. Nebolo tomu inak ani tento rok, kedy žiaci našej školy pod vedením pani sociálnej pedagogičky a za pomoci učiteľov a asistentov vytvorili nádherné pozdravy pri príležitosti októbra -mesiaca úcty k starším. Aspoň takýmto malým symbolickým darčekom sme chceli vyjadriť úctu a lásku všetkým našim dedkom a babkám a zároveň poďakovať im za ich celoživotnú lásku, podporu, ochranu a v neposlednom rade ich múdre rady a vedomosti, ktorými nás vedú cestou života.

    • SVETOVÝ DEŇ VÝŽIVY

      SVETOVÝ DEŇ VÝŽIVY

      16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy, pretože výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje naše zdravie. Cieľom našich aktivít bolo oboznámiť žiakov čo je zdraviu prospešné a naopak, čomu by sme sa mali v strave vyvarovať. Žiaci na základe rôznych aktivít spoznali, aký význam má zdravá strava pre telo, naučili sa rozlišovať zdravé a nezdravé jedlá a na záver každý žiak zjedol porciu chutného ovocia.

    • ZBER ŠÍPOK

      ZBER ŠÍPOK

      Už niekoľko rokov sa zapájame do projektu „Zber šípok spolu s Lesmi SR“. Nebolo tomu inak ani tento rok, kedy žiaci zbierali a nosili do školy krásne červené plody. Tento projekt je zameraný na  les ako výnimočný ekosystém so širokou paletou druhovej rozmanitosti s prirodzeným obehom látok a energií v ňom. Do zberu týchto tmavočervených šípkových plodov, obsahujúcich nemalé množstvo vitamínu C a ďalších zdraviu prospešných látok, sa zapojili všetky ročníky. Veríme, že žiaci si nazbierali šípky aj pre vlastnú potrebu a počas dlhých zimných večerov budú z nich piť chutný čajík.

    • JESENNÁ GRUNTOVAČKA

      JESENNÁ GRUNTOVAČKA

      Naša škola sa kažoročne zapája do jesennej gruntovačky. Nebolo tomu inak ani tento rok, kedy sa žiaci 7., 8. a 9. ročníka s chuťou pustili do čistenia krásnej prírody pod Kráľovou hoľou. Nielen kvôli turistom, ktorí sem chodia zo všetkých kútov Slovenska, ale hlavne kvôli tomu, že príroda si zaslúži byť čistá, krásna, neznečistená odpadom po nás – ľuďoch. Je potrebné, aby sme sa o prírodu a prostredie okolo nás starali, neznečisťovali a vážili si všetko, čo máme. Žiaci nazbierali pár vriec odpadkov a s dobrým pocitom odchádzali domov.

    • STROMÁCKE LETO

      STROMÁCKE LETO

      Dôkazom, že u nás sa nezaháľalo ani počas prázdnin, bol náučný výlet do Múzea SNP v Banskej Bystrici pod vedením pani učiteľky Baranovej. Tu sa žiaci dozvedeli mnoho informácií nielen z dejepisnej oblasti. Spojili príjemné s užitočným a okrem nových informácií zažili aj veľa zážitkov. Prázdniny ako majú byť:)

    • SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE NOVÉHO ŠKOLSKÉHO ROKA

      SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE NOVÉHO ŠKOLSKÉHO ROKA

      Po krásnych letných prázdninách prišiel deň, keď sme sa opäť stretli v školských laviciach. Všetci sme prišli oddýchnutí, plní elánu, dobrých nápadov a s množstvom pozitívnej energie do nového školského roka 2022/2023. Privítali sme aj našich nových prváčikov, ktorí prvýkrát prekročili brány našej krásnej školy. Tá sa na deväť rokov stane ich druhým domovom. Príhovormi nás privítali naša pani riaditeľka a pani starostka, ktoré nám dodali mnoho chuti do práce v novom školskom roku. Veríme, že sa nám bude spolu dobre pracovať a každý z nás si odnesie mnoho poznatkov a zážitkov. 

    • SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2022/2023

      SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2022/2023

      Prázdniny sa nám pomaly blížia ku koncu a nás opäť čakajú školské lavice. Dúfame, že ste si poriadne oddýchli a načerpali nové sily do nasledujúceho školského roka.  

      Riaditeľstvo ZŠ Šumiac oznamuje všetkým rodičom a žiakom, že slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 bude v pondelok 5.9.2022 o 8:30 hod. na školskom dvore - amfiteátri, v prípade nepriaznivého počasia  v kmeňových triedach  prostredníctvom školského rozhlasu.

      O 8.00 bude slávnostný akaist k úspešnému začiatku školského roka v miestnom grécko-katolíckom kostole. 

      Obed sa v tento deň nevydáva a v prevádzke nebude ani Školský klub.

      V druhý deň ( utorok) sú žiaci povinní doniesť vyplnené a podpísané tlačivo Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti. (bude rozdávané žiakom v pondelok).

      Tlačivo žiak predloží aj po každom ďalšom prerušení školskej dochádzky v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú).

      Od utorku 6.9.2022 bude v prevádzke Školská jedáleň a Školský klub bude k dispozícii do 15,30 hod..

      Žiadame rodičov, aby počas školského roka nevstupovali do vnútorných priestorov školy (okrem prvákov počas prvých 2 týždňov, resp. s písomným súhlasom riaditeľa školy).

      Prajeme Vám príjemné prežitie posledných prázdninových dní a tešíme sa na všetkých žiakov v novom školskom roku 2022/2023.

                                                                                  

                                                                                                                            

    • LETNÉ PRÁZDNINY

      Milí kolegovia, rodičia,  žiaci,

      skončil sa nám ďalší školský rok, ktorý ubehol ako dravá rieka. Naučili sme sa veľa nového, hlavne ako obstáť aj v  ťažších chvíľach, ktoré nám priniesla neslávne známa „korona“. Stálo nás to mnoho síl a energie zdolať nepredvídateľné prekážky, ale spoločnými silami sme to zvládli. Preto nasledujúci čas letných prázdnin si užite v zdraví, spokojnosti a plní elánu sa stretneme v novom školskom roku 2022/2023.

      Príjemné prázdniny :) 

    Novinky

    Kontakt

    • Základná škola Šumiac
      Kráľovohoľská 413

    • +421 911363626

    Fotogaléria